1760 Hyde Street

Det diskuteras och debatteras om marknadshyror i Sverige och därför tar jag mig tid och reflekterar kring egna erfarenheter under studietiden i Kalifornien. Min sambo och jag bodde i en lägenhet med 2 rum och kök i San Francisco. Storlek 57 kvm. År 1999-2002. Hyra 13 000kr.

Studentlägenheten i centrala San Francisco befann sig i ett ljusgrått trevåningshus på 1760 Hyde Street i stadsdelen Russian Hill. Stadsdelen var populär bland lokalbefolkningen för stadsvandringar, shopping och restaurangbesök såväl som bland turister för korta besök med kameran. Turisternas nyfikna blickar mötte mig varje dag när jag klev av spårvagnen och hela kvarteret fotograferades från morgon till kväll. Gatan på kullen var fylld med små butiker och italienska restauranger där gästerna bjöds på varmt rosmarinbröd och kallpressad olivolja till förrätt. På våren doftade jasminbuskarna på gatan och på vintern växte sammetslena kamelior i bakgården, vars blad spreds i luften när det stormade och regnade. Den romantiska stadsdelen med färgglada viktorianska hus och blommande innegårdar befolkades mestadels av övre medelklass hälsomedvetna invånare som handlade ekologiskt, arbetade teknologiskt och tänkte kronologiskt.

Som utländskstudent konstaterade jag ofta att San Francisco är en stad av motsägelser. Lägenheten som vi bodde i hade låg standard men hög hyra, delvis på grund av ett bra läge i närheten av Chinatown och Little Italy men mest på grund av marknadshyror. Det var marknadshyror som gällde då och gäller ännu idag i San Francisco, en av de dyraste städerna i USA. Det fanns däremot rent control vilket innebar att hyresvärden inte fick höja hyran hur som helst tills nya hyresgäster tog över med ett nytt kontrakt och högre hyra. Jag kan inte minnas att hyresvärden höjde hyran någon gång under våra tre år på Hyde Street. Det blev jag aldrig ledsen över för att det var svårt nog att betala hyran som det var. Min sambo och jag studerade heltid och arbetade deltid. Vi tog studielån men pengarna räckte inte alltid till och föräldrarna blev tvungna att bidra ekonomiskt under vissa tidsperioder.

Min tvåa på 54 kvm i Göteborg kostade under den tiden 3 700kr och ibland längtade jag bara hem till en hyra som jag hade råd med. Vi var ändå tacksamma för lägenheten som vi fick hyra för att vi visste att andra studenter betalde upp till 9 000kr i månaden för att dela ett rum med tre andra i en studentkorridor i mindre attraktiva stadsdelar. Många av mina vänner var trångbodda och vissa av dem blev bostadslösa efter att ha separerat eller blivit av med jobbet. Vi öppnade dörren till vårt hem på 1760 Hyde Street och lät de bo hos oss på soffan tills det ordande sig igen. Hemlösheten var utbredd i San Francisco. Människor föddes på gatan, levde på gatan och dog på gatan. I USA var de flesta välinformerade om deras medborgerliga rättigheter men kunde lite eller inget om ekonomiska och sociala rättigheter.

Som unga, oerfarna och dåligt informerade trodde vi att vi som hyresgäster skulle få bra service och underhåll för den summan som vi betalade varje månad. Det trodde vi naivt tills gasspisen och gas värmeelementen kontrollerades av PGE, Pacific Gas and Electric, och vi fick höra att värmeelementet i vardagsrummet läckte gas i lägenheten medan vi låg och sov. Vi hoppades att hyresvärden skulle skynda sig och köpa nytt värmeelement tills han en dag dök upp med silvertejp och ”löste problemet”. PGE aldrig kommer att godkänna en sådan lösning, tänkte vi högt, något som visade sig feltänkt. Silvertejpen godkändes under återkontrollen som en lösning på ett gammalt och rostig värmeelelement vilket läckte gas. Jag kände mig liten som hyresgäst och som människa. Rättigheterna var ytterst begränsade och vi visste inte vart en som hyresgäst kunde vända sig för stöd och rådgivning.

En snabb titt på Craigslist idag avslöjar att en tvåa i San Francisco kostar numera mellan 30 000 och 60 000kr i månaden. De som har betalningsförmåga skaffar sig en hyreslägenhet och de som inte har hamnar på gatan. Hyrorna sjunker när den teknologiska bubblan spricker och stiger när affärerna går bra i Silicon Valley. Det finns ingen ekonomisk och social trygghet utan livet blir som en berg- och dalbana.

Bostad är en mänsklig rättighet men även en handelsvara vilken i allt större utsträckning används som investeringsobjekt. Marknadshyror försvagar bostadens ställning som en rättighet och förstärker bostadens ställning som en handelsvara samtidigt som marknadshyror göder mänsklig girighet utan gränser. Marknadshyror är inte lösningen på bostadsbristen i Sverige och min erfarenhet från 1760 Hyde Street säger mig att marknadshyror leder till ökad trångboddhet, akut bostadslöshet och långvarig hemlöshet. Är detta är en samhällsutveckling som vi vill se och stödja på hemmaplan?

Posted in Okategoriserade and tagged , , .