Klimatförändringens vindar

Dennis tittar uppåt och försöker få ögonkontakt med förbipasserade medan han sitter och tigger utanför ICA på ett litet torg i Härlanda. Han tänker på sin gravida fru Petra som är kvar i Bulgarien tillsammans med deras två flickor. Han tänker på deras hem vilket försvann med översvämningarna som drabbade byn förra året. Deras hem var ett litet hus vilket byggdes tack vare att Dennis arbetade svart som rörmokare i Grekland i några år. Han tänker på sin familj och deras framtid. Han är numera hemlös. Hans barn är hemlösa.

Dennis sover i en gammal skrotig mercedes som är parkerad i närheten av torget. Bilen är hans hem. De boende kring torget har vant sig vid Dennis närvaro. De har lärt känna honom och de uppskattar att han plockar bort skräp från torget när det blir skräpigt. Han får lite pengar och ganska mycket mat och kläder. En butiksinnehavare låter honom använda toaletten. Hon ger honom också mat, kläder och pengar. Dennis tycker att människorna på torget är generösa och vänliga men det som han får räcker inte för att kunna bygga ett nytt hem. Alla pengar som har får i kaffekoppen utanför ICA skickar han till familjen i Bulgarien. Dennis vill inget annat än att arbeta men han säger att ingen vill anställa honom. Han förstår varken svenska eller engelska. Han har inga kontakter och inga referenser i Sverige.

Dennis sitter på den kalla marken utanför ICA och matar duvorna med en nybakad brödlimpa som han fick av en äldre dam tidigare under dagen. Han har ingen aptit idag. Han minns hur han i desperation kom till Sverige. En man lovade honom och de andra männen som följde med på resan ett arbete i Sverige. När väl på plats blev de hänvisade till tiggeri på gatorna i utbyte mot mat och boende. Han rymmer ifrån dessa människor och övernattar till och börja med i en park tills han lyckas samla tillräckligt med pengar för att köpa en begagnad mercedes.

Dennis får kontakt med andra romska EU-migranter i Göteborg och en man som blir hans vän låter Dennis låna en husvagn placerad i skogen på Hisingen. Dennis, gravida Petra och flickorna flyttar in i husvagnen strax innan Petra ska föda. En liten flicka föds fyra veckor för tidigt på Östra Sjukhuset. Hon är inte helt frisk. Den unga mamman har varit hungrig större delen av sin graviditet.

Familjen trivs i husvagnen trots att det saknas rinnande vatten, toalett och badkar. Deras tid i husvagnen på Hisningen blir dock kortvarig eftersom familjen kontinuerligt utsätts för nazistiska attacker. Maskerade män kastar stenar på husvagnen och barnen. En kväll tänder de eld på husvagnen. Dennis, Petra och barnen blir livrädda. De flyr husvagnen. De flyr Hisingen.

Pernilla är ensamstående mamma som bor på torget i Härlanda. Hon lär känna Dennis och Petra. Hon låter dem tvätta sina kläder hemma hos sig. Pernilla har bra kontakter inom den svenska kyrkan. Hon ordnar så att Dennis och familjen kan bo i en liten lägenhet i Kviberg som ägs av kyrkan. Familjen får endast bo i lägenheten under en begränsad tidsperiod. Flickorna leker och äter risifrutti på torget medan de ser på hur deras pappa sitter och tigger utanför ICA. Flickornas mormor och farmor kommer också till Sverige. De kommer för att hjälpa till med att tigga pengar till familjen. Flickorna får en del leksaker och kläder från de boende på torget.

Kyrkan initierar en kollektiv insamling till Dennis och Petra. De samlar tillräckligt med pengar så att Dennis kan börja bygga ett nytt hem. Dennis och hela familjen återvänder till Bulgarien och bygger ett nytt hem. De får tak över huvudet men alla förblir arbetslösa och nu finns det tre barn som behöver mat. Dennis och Petra turas om och åker tillbaka till Sverige. Dennis tittar uppåt och försöker få ögonkontakt med förbipasserade medan han sitter och tigger utanför ICA på ett litet torg i Härlanda.

Posted in Okategoriserade and tagged .