Det krympande utrymmet

Uttrycket Shrinking space eller det krympande utrymmet inom civilsamhället är ett globalt fenomen som handlar om att lagar och bestämmelser antas, i allt större utsträckning, vilka missgynnar eller ogillas av civilsamhället. Samma gäller när lagar och regleringar, vilka förespråkas av organisationer inom civilsamhället, låter bli att antas och helt enkelt ignoreras. I en större europeisk kontext handlar det om krympande utrymme för demokrati och mänskliga rättigheter vilket negativt påverkar kvinnors rättigheter, fackföreningar, minoritetspolitiken, klimatpolitiken, asylpolitiken och kulturpolitiken.

Continue reading

Minoritet = likvärdig men annorlunda

Minoritetsfrågor har stått i centrum i år inför valet i september. Ett antal politiska partier har bedrivit valkampanjer vilka fokuserade på att begränsa minoriteters rättigheter, i synnerhet religionsfrihet för troende muslimer. Helt plötsligt blev en icke-fråga en viktig fråga under valrörelsen, som till exempel frågan om böneutrop. Jag har svårt att förstå hur den här typen av frågor kunde få såpass mycket utrymme i debatten och i media när vi har utbredd bostadsbrist, när färre personer har rätt till assistans enligt LSS, när många diskrimineras dagligen och när vi har ungdomar som lämnar gymnasiet utan examen och slutbetyg.

Continue reading

Hennes perspektiv 2.0

Göteborgs stad valde som medarrangör att ställa in filmvisningen av Burka Songs 2.0 och tillhörande panelsamtal vilka skulle ha ägt rum den 14:e mars 2018 på Kulturhuset Blå stället i Angered. Arrangemanget ställdes in som en följd av kritik från GP:s ledarskribent Jenny Sonesson som bland annat argumenterade att burkans kritiker måste bjudas in till panelsamtalet.
Continue reading

Hatets språk

Idag är FN-dagen och i den äran hyllas Rasdiskrimineringskonventionen (ICERD). Den 30:e september 2017 stoppade göteborgarna nazisternas marsch under parollen Inga nazister på våra gator! Det fanns över 10 000 demonstranter på plats vars folkliga protester hindrade nazisterna. Den massiva uppslutningen följdes av en bredare debatt om hotet från nazism. Nazisterna stoppades inte enbart från att marschera. De stoppades även från att sprida hatets språk eftersom ett tal var inplanerat vid slutdestinationen. Spridning av hatets ord förhindrades men nazisterna bar under dagen på plakat med namn och bild på personer vilka kallades för folkförrädare.

Continue reading

Vi återlämnar och återlämnar: om repatriering av kulturarv och mänskliga kvarlevor

Som en av många besökare hade jag äran att beskåda de unika och färgrika Paracastextilierna när de ställdes ut på Världskulturmuseet i Göteborg 2008 i utställningen En stulen värld. Paracastextilierna är över 2000 år gamla konstföremål som hittades i gravar i Peru i början av 1900-talet och smugglades till Sverige utan tillstånd. Textilierna ägs sedan många år tillbaka av Göteborgs kommun och de har förvaltats av Statens museer för världskultur. I december 2009 begärde regeringen i Peru återlämnandet av textilerna, ett krav som accepterades 2013 av kommunfullmäktige. Paracastextilierna kommer nu att återlämnas till Peru och den första frakten skickas i år 2017.Continue reading

Framåt med flaggan i topp

I 72 länder runt om i världen klassificeras samkönat sex som ett brott och 13 länder utdömer dödsstraff. Europeiska länder har inga lagstiftningar som förbjuder samkönat sex men vissa har grundlagar som fastslår att endast en kvinna och en man kan ingå i äktenskap, något som många människorättsorganisationer kritiskt benämner som diskriminering.
Continue reading

1760 Hyde Street

Det diskuteras och debatteras om marknadshyror i Sverige och därför tar jag mig tid och reflekterar kring egna erfarenheter under studietiden i Kalifornien. Min sambo och jag bodde i en lägenhet med 2 rum och kök i San Francisco. Storlek 57 kvm. År 2000-2003. Hyra 13 000kr.

Continue reading

En god serbisk kvinna

En god serbisk kvinna är döpt i den serbiska ortodoxa kyrkan. Hennes mamma är oftast också ortodox. Hon vet hur en förbereder matvete med valnötter och honung inför alla religiösa högtider samt hur hon ska förbereda firandet av familjens skyddshelgondag en gång om året.

Continue reading

Tånga Heds återkomst

One of the outstanding achievements of the 20th century in the humanitarian field has been the establishment of the principle that the refugee problem is a matter of concern to the international community and must be addressed in the context of international cooperation and burden-sharing.

 

The UN Refugee Convention 1951: The Travaux préparatories

 

Den 9 september 2015 deltog jag tillsammans med hundratals andra i manifestationen Refugees Welcome på Götaplatsen i Göteborg. Under hela hösten strömmade flyktingar in till Europa. Många europeiska länder saknade effektiv mottagningsberedskap och vissa valde att bygga stängsel för att stoppa människorna på flykt. Kritiska röster på hemmaplan sade att vi inte har plats för alla i Sverige. Jag reagerade och började då minnas hösten 1991 när jag som fjortonårig flykting anlände till Tånga Hed utanför Vårgårda. Född och uppvuxen i Kroatien i en familj där båda föräldrar var egna företagare var jag van vid privilegier och en god levnadsstandard, som ett eget rum i en villa på flera hundra kvadratmeter.

Continue reading

Klimatförändringens vindar

Dennis tittar uppåt och försöker få ögonkontakt med förbipasserade medan han sitter och tigger utanför ICA på ett litet torg i Härlanda. Han tänker på sin gravida fru Petra som är kvar i Bulgarien tillsammans med deras två flickor. Han tänker på deras hem vilket försvann med översvämningarna som drabbade byn förra året. Deras hem var ett litet hus vilket byggdes tack vare att Dennis arbetade svart som rörmokare i Grekland i några år. Han tänker på sin familj och deras framtid. Han är numera hemlös. Hans barn är hemlösa.Continue reading